Eurovision 2017: Höjdpunkter, Kontroverser Och Analys

Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Eurovision 2017 var ett evenemang som kommer att gå till historien för sina höjdpunkter, kontroverser och framförallt för att det var året då Portugal äntligen vann sin första seger. Med Salvador Sobrals “Amar Pelos Dois” tog Portugal hem vinsten och blev årets Eurovision vinnare 2017. Detta var ett år som präglades av både kulturell mångfald och politiska undertoner, vilket vi kommer att dyka djupare in i denna artikel.

Vägen till Eurovision 2017

Eurovision 2017 var en händelse som började med en intensiv urvalsprocess där varje deltagande land valde sina representanter. Startfältet bestod av 42 länder, varav 26 gjorde det till den stora finalen. Startnumret för varje land var avgörande för deras framträdande och placering i tävlingen.

Ett av de mest omtalade ögonblicken på vägen till Eurovision 2017 var kontroversen kring Rumäniens uteslutning året innan på grund av obetalda skulder till EBU, samt Rysslands tillbakadragande på grund av ett inreseförbud för deras artist till Ukraina. Trots dessa kontroverser såg vi också Portugal återvända efter ett års frånvaro.

Eurovision 2017 hölls i Ukraina, tack vare landets seger i föregående års tävling. Ukraina, som var värdland, hade automatiskt en plats i finalen.

Den stora finalen: Att visa upp mångfald

Eurovision 2017 finalen ägde rum den 13 maj på International Exhibition Centre i Kyiv. Scenens design och visuella element var en spektakulär syn, och bidrog till att göra evenemanget minnesvärt.

Slogan för Eurovision 2017 var “Celebrate Diversity”, och detta tema genomsyrade hela evenemanget. Från de olika ländernas framträdanden till de visuella elementen på scenen, var allt designat för att hylla och visa upp kulturell mångfald.

De tre länderna som stod ut mest var Portugal, Bulgarien och Moldavien. Deras framträdanden och låtar var inte bara populära bland publiken, men också bland jurygrupperna i de olika länderna.

Politiska undertoner och kontroverser

Eurovision 2017 var inte utan sina politiska undertoner. Tävlingen ägde rum i en tid av spänningar mellan Ukraina och Ryssland, vilket påverkade hela evenemanget. Rysslands tillbakadragande från tävlingen var en direkt följd av dessa spänningar.

Det fanns också andra kontroversiella framträdanden och uttalanden under evenemanget. Vissa artister använde sina framträdanden som en plattform för att uttrycka politiska åsikter, vilket ledde till debatt och diskussion.

Röstningssystemet i Eurovision har länge varit föremål för kritik och debatt. Systemet, som består av 50% televoting och 50% nationella jurygrupper, har anklagats för att vara partiskt och ojämnt.

Påverkan av Eurovision 2017

Att vara värd för Eurovision har både kulturell och ekonomisk påverkan på värdlandet. För Ukraina innebar det en möjlighet att visa upp landet på den internationella scenen, samt att dra nytta av de ekonomiska fördelarna med att vara värd för ett så stort evenemang.

Eurovision 2017 hade totalt 182 miljoner tittare världen över, vilket var 22 miljoner färre än föregående år. Trots detta fortsätter Eurovision att vara en av de mest sedda TV-händelserna i världen.

För de deltagande artisterna innebär Eurovision en enorm exponering och en möjlighet att boosta sina karriärer. Många artister har gått från att vara relativt okända till att bli internationellt erkända tack vare Eurovision.

Eurovision 2017 kommer att bli ihågkommen för dess inflytande på framtida tävlingar. Med dess fokus på kulturell mångfald och politiska undertoner, har det satt en ny standard för vad Eurovision kan vara.

Slutsats

Eurovision 2017 var ett år av höjdpunkter och kontroverser. Det var året då Portugal vann sin första seger, året då kulturell mångfald hyllades, och året då politiska undertoner präglade hela evenemanget. Men trots kontroverserna och debatterna, fortsätter Eurovision att vara en av de mest älskade och sedda TV-händelserna i världen. Med varje år växer förväntningarna på nästa Eurovision, och vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda för denna fantastiska tävling. Eurovision 2017 kommer alltid att vara ett minnesvärt år i Eurovisions historia.

Vanliga frågor och svar

Här är några vanliga frågor och svar om Eurovision 2017:

 1. När började Eurovision 2017?
  Eurovision 2017 började den 9 maj med de två semifinalerna och avslutades med finalen den 13 maj.

 2. Vem vann Eurovision 2017?
  Portugal vann Eurovision 2017 med låten “Amar Pelos Dois” framförd av Salvador Sobral.

 3. Hur många länder deltog i Eurovision 2017?
  Totalt deltog 42 länder i Eurovision 2017.

 4. Var hölls Eurovision 2017?
  Eurovision 2017 hölls i Kyiv, Ukraina på International Exhibition Centre.

 5. Vilket var det vinnande bidraget i Eurovision 2017?
  Det vinnande bidraget i Eurovision 2017 var låten “Amar Pelos Dois” framförd av Salvador Sobral från Portugal.

Källa: Wikipedia

Missa inte

Om författaren