Startlista Eurovision 2022 Final: Alla Länder, Representanter Och Ordning

Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Eurovision Song Contest 2022, som ägde rum i Turin, Italien, var en händelse att minnas. Med 40 deltagande länder och en spännande blandning av låtar, var det en fest för fans över hela kontinenten. En av de mest avgörande aspekterna av tävlingen var startordningen för finalen, vilket är huvudfokus för denna artikel. Vi kommer att dyka djupt in i startlista eurovision 2022 final, och ge er en komplett överblick över alla länder, deras representanter och ordningen de uppträdde i.

Deltagande Länder och Representanter

Eurovision 2022 finalen bestod av 25 länder. Varje land representerades av en artist eller grupp, och varje artist framförde en unik låt. Här är en sammanfattning av de deltagande länderna och deras representanter:

 1. Tjeckien – Benny Cristo med låten “Omaga”
 2. Rumänien – Roxen med låten “Amnesia”
 3. Portugal – The Black Mamba med låten “Love Is On My Side”
 4. Finland – Blind Channel med låten “Dark Side”
 5. Schweiz – Gjon’s Tears med låten “Tout l’Univers”
 6. Frankrike – Barbara Pravi med låten “Voilà”
 7. Norge – TIX med låten “Fallen Angel”
 8. Armenien – Athena Manoukian med låten “Chains On You”
 9. Italien – Måneskin med låten “Zitti e buoni”
 10. Spanien – Blas Cantó med låten “Voy a quedarme”
 11. Nederländerna – Jeangu Macrooy med låten “Birth of a New Age”
 12. Ukraina – Kalush Orchestra med låten “Stefania”
 13. Tyskland – Jendrik med låten “I Don’t Feel Hate”
 14. Litauen – The Roop med låten “Discoteque”
 15. Azerbajdzjan – Efendi med låten “Mata Hari”
 16. Belgien – Hooverphonic med låten “The Wrong Place”
 17. Grekland – Stefania med låten “Last Dance”
 18. Island – Daði og Gagnamagnið med låten “10 Years”
 19. Moldavien – Natalia Gordienko med låten “Sugar”
 20. Sverige – Tusse med låten “Voices”
 21. Australien – Montaigne med låten “Technicolour”
 22. Storbritannien – James Newman med låten “Embers”
 23. Polen – Rafał med låten “The Ride”
 24. Serbien – Hurricane med låten “Loco Loco”
 25. Estland – Uku Suviste med låten “The Lucky One”

Resultat av Semifinalerna

Eurovision 2022 bestod av två semifinaler. De tio bästa länderna från varje semifinal gick vidare till finalen, medan resten blev utslagna. Här är en snabb genomgång av resultaten från semifinalerna:

I den första semifinalen kvalificerade sig Schweiz, Armenien, Island, Litauen, Portugal, Norge, Grekland, Ukraina, Moldavien och Nederländerna för finalen. Albanien, Lettland, Slovenien, Bulgarien, Kroatien, Danmark och Österrike blev utslagna.

I den andra semifinalen gick Belgien, Tjeckien, Azerbajdzjan, Polen, Finland, Estland, Australien, Sverige, Rumänien och Serbien vidare till finalen. Israel, Georgien, Malta, San Marino, Cypern, Irland, Nordmakedonien och Montenegro blev utslagna.

Startordning för Finalen

Startordningen för finalen är avgörande, eftersom den kan påverka hur låtarna uppfattas av tittarna och juryn. Här är den kompletta startordningen för Eurovision 2022 final:

 1. Tjeckien
 2. Rumänien
 3. Portugal
 4. Finland
 5. Schweiz
 6. Frankrike
 7. Norge
 8. Armenien
 9. Italien
 10. Spanien
 11. Nederländerna
 12. Ukraina
 13. Tyskland
 14. Litauen
 15. Azerbajdzjan
 16. Belgien
 17. Grekland
 18. Island
 19. Moldavien
 20. Sverige
 21. Australien
 22. Storbritannien
 23. Polen
 24. Serbien
 25. Estland

Kommentarer och Förutsägelser från Fans

Fans över hela Europa delade sina tankar och förutsägelser inför finalen. Många fans hade starka åsikter om vilka låtar som skulle ha störst chans att vinna, och det fanns mycket debatt om vilka länder som hade de starkaste bidragen.

Den Sista Natten och Sändningsdetaljer

Eurovision 2022 finalen ägde rum den 14 maj 2022. Finalen sändes på SVT och SVT Play, med kommentarer av Edward af Sillén och Linnea Henriksson. Finalen innehöll också flera speciella inslag, inklusive en flaggparad med de 25 finalistländerna och ett medley framfört av Laura Pausini.

Sammanfattning

Eurovision 2022 finalen var en spännande kväll med en mängd olika låtar och framträdanden. Med den här startlista eurovision 2022 final, kunde fans följa med i ordningen och se sina favoritlåtar framföras. Trots några överraskningar och kontroverser, var det en minnesvärd kväll för alla Eurovision-fans. Så, om du missade det, se till att titta på reprisen och njuta av musiken!

Vanliga frågor och svar

Välkommen till vår FAQ om startlistan för Eurovision 2022-finalen! Här hittar du svar på de vanligaste frågorna relaterade till startfältet och startordningen för finalen. Läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om Sveriges finalister och deras låtar.

Vilka länder deltar i Eurovision 2022-finalen?

Totalt kommer 25 länder att delta i finalen av Eurovision Song Contest 2022. Dessa länder inkluderar bland annat Sverige, Italien, Spanien, Tyskland och Storbritannien, samt de länder som kvalificerade sig genom de två semifinalerna.

Vilka länder är direktkvalificerade till finalen?

De så kallade “Big Five” länderna, det vill säga Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, är direktkvalificerade till finalen och behöver inte delta i semifinalerna.

Vilken är startordningen för Eurovision 2022-finalen?

Startordningen för finalen är som följer: Tjeckien, Rumänien, Portugal, Finland, Schweiz, Frankrike, Norge, Armenien, Italien, Spanien, Nederländerna, Ukraina, Tyskland, Litauen, Azerbajdzjan, Belgien, Grekland, Island, Moldavien, Sverige, Australien, Storbritannien, Polen, Serbien och Estland.

När och var kan jag se Eurovision 2022-finalen?

Eurovision 2022-finalen kommer att sändas på SVT och SVT Play den 14 maj 2022, från kl. 21:00 till 00:50. Se till att hålla koll på sändningstiderna för att inte missa något av de spännande framträdandena.

Vem vann Eurovision Song Contest 2022?

Vinnaren av Eurovision Song Contest 2022 var det ukrainska bandet Kalush Orchestra med låten “Stefania”. De fick totalt 631 poäng i finalen och tog hem segern i årets tävling.

Vi hoppas att dessa svar har gett dig den information du sökte om startlistan för Eurovision 2022-finalen. Ha en fantastisk Eurovision-upplevelse!

Missa inte

Om författaren