Boxning Termer: alla du behöver kunna

boxning termer
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Boxning är en sport som har varit populär i århundraden och som har en rik historia och tradition. För att förstå och uppskatta sporten fullt ut, är det viktigt att ha kunskap om de termer och uttryck som används inom boxning. Det finns många specifika termer som används inom sporten som kan vara förvirrande för någon som är nybörjare

Denna artikel kommer att utforska och förklara vanliga boxning termer för att hjälpa dig att förbättra din förståelse av sporten.

Alla boxning termer: komplett lista

Här kan ni se alla boxning termer som är bra att kunna, kände du redan till alla?

Slag

Blow

Ett slag i boxning är en teknik där boxaren använder sin knytnäve för att träffa motståndaren. Slag kan vara av olika typer, till exempel raka slag, krokar och uppercuts. Det är viktigt att landa slag på rätt sätt för att undvika skador på egen hand och för att maximera kraften i slaget.

Exempel: Boxaren landade ett hårt slag på motståndarens käke och vann matchen.

Blockering

Block

Blockering / Blocka är när man använder händerna, axlarna eller armarna för att förhindra att motståndarens slag landar rent på huvudet eller överkroppen.

Exempel: I boxning kan en boxare blockera en motståndares slag genom att höja sina handskar och placera dem framför sitt ansikte och kropp.

Omgång

Omgång

En “bout” är en boxningsmatch som äger rum mellan två tävlande. Under en bout försöker boxarna träffa varandra med slag medan de försöker undvika att själva bli träffade. Bouten består vanligtvis av flera ronder som varar i ett bestämt antal minuter.

Exempel: Den kommande bouten mellan boxarna Mike Tyson och Roy Jones Jr har väckt stort intresse bland fansen.

Boxa

Box

Boxning är en kampsport där två motståndare möts i en ring och slår varandra med händerna täckta av boxhandskar. En boxningsmatch består vanligtvis av flera omgångar där varje omgång kan vara upp till tre minuter lång med en kort paus mellan dem.

Ordet “box” används ofta av domaren för att beordra boxarna att återuppta kampen efter en paus eller efter att ha separerat dem från varandra.

Exempel: Muhammad Ali var en av de mest kända boxarna i världen och ansågs vara en av de bästa tungviktarna genom tiderna.

Bryta upp

Clinch

Break är en domares uppmaning till boxare att bryta en klinch. Vid kommandot tar varje boxare ett steg tillbaka innan de fortsätter boxas.

Exempel: När boxarna Tyson Fury och Deontay Wilder stod i en klinch under en match, så gav domaren kommandot “break” för att separera dem och återuppta matchen.

Klinch

Clinch

Clinch är när två boxare håller eller lutar sig på varandra och inte kastar slag. Det är vanligtvis en strategi som används när en boxare är trött och behöver en paus från att slåss. Genom att ta tag i motståndaren och hålla fast honom, kan boxaren återhämta sig och samla kraft för nästa attack.

Exempel: Under en boxningsmatch kan en av boxarna bli utmattad och börja clincha för att få en paus. Genom att hålla fast sin motståndare i en clinch kan han samla kraft och få tillbaka energi för att fortsätta matchen.

Kombination

Combo

En serie av slag som kastas i följd, till exempel en vänster jab, följt av en rak höger, följt av en vänster krok.

Kombinationer är en viktig del av kampsport, boxning och andra kampsporter. Genom att använda olika slag i en serie kan en fighter öka chansen att träffa sin motståndare och orsaka skada. Kombinationer kan vara enkla eller komplexa och kan anpassas efter en fighters personliga stil och styrkor.

Exempel: En boxare kan använda en kombination av en vänster jab, en höger krok och en vänster uppercut för att attackera motståndarens huvud och kropp samtidigt. Genom att kombinera dessa slag kan boxaren skapa öppningar i motståndarens försvar och öka chansen att landa ett avgörande slag.

Huvudskydd

Covering

Att hålla händerna högt framför ansiktet för att förhindra motståndaren från att träffa med en ren träff.

Exempel: Boxaren höll sitt huvudskydd högt medan han försvarade sig mot motståndarens slag.

Kontringsslag

Counter-punch

En motattack som påbörjas omedelbart efter att en motståndare slår en stöt. En “kontringsslagare” väntar vanligtvis på att motståndaren ska slå stötar, blockerar eller smyger förbi dem och utnyttjar sedan öppningen i motståndarens position.

Exempel: Boxaren Floyd Mayweather Jr. är känd för sin förmåga att använda kontringstekniker, särskilt mot aggressiva motståndare som trycker på i offensiven. Han väntar tålmodigt på motståndarens attack och utnyttjar sedan snabbt öppningar för att kontra med snabba och kraftfulla slag.

Dragning

Draw

Dragning är ceremonin där boxare slumpmässigt väljs ut och fördelas i ett schema för varje viktklass i en turnering. Detta görs för att säkerställa att boxarna tävlar mot olika motståndare och att ingen gynnas av ett enklare schema.

En vanlig användning av dragning är inom OS-boxning, där de tävlande lottas in i olika kategorier och matchas mot varandra baserat på resultatet av dragningen. Detta ger en rättvis chans för varje boxare att visa upp sin skicklighet och potential.

Till exempel, om det finns 16 boxare som tävlar i en viss viktklass, kommer de att slumpmässigt väljas ut och fördelas i fyra grupper med fyra boxare i varje grupp. Därefter matchas de inom varje grupp, och de två bästa boxarna från varje grupp går vidare till kvartsfinalen.

Skenmanöver

Feint

Feint betyder att man låtsas att man ska slå en motståndare för att få denne att öppna upp sig och hamna i en sårbar position.

Exempel: Boxaren gjorde en feint med sin högra hand för att få motståndaren att flytta sitt skydd och sedan slog till med sin vänstra hand.

Fotarbete

Foot work

Fotarbete är den metod som en boxare använder för att röra sig och placera fötterna på ett sätt som gör att han eller hon är välbalanserad för att kasta slag och redo att enkelt växla mellan defensiv och offensiv boxning.

En boxare med bra fotarbete är mer flexibel och kan anpassa sig snabbt till sin motståndares rörelser. Ett exempel på en boxare med utmärkt fotarbete är Muhammad Ali, som använde sin snabba fotrörelse för att undvika slag och kontra med precision.

Varning

Foul

Inom olympisk boxning kan ett foul klassificeras som antingen en varning, en anmärkning eller en diskvalificering. En anmärkning är en tillrättavisning från domaren och upprepade anmärkningar kan leda till en varning. Endast tre varningar till samma boxare tillåts per match innan diskvalificering.

Exempel: Om en boxare gör upprepade otillåtna slag mot motståndaren, kan domaren utfärda en varning. Om boxaren fortsätter att göra fouls kan denne få ytterligare två varningar innan denne blir diskvalificerad från matchen.

Boxningshandskar

Boxing gloves

Varje boxare bär 10- eller 12-uns boxningshandskar (beroende på deras viktklass) på sina händer. Utsidan av varje handske är antingen röd eller blå, motsvarande boxarens hemmakontring.

Exempel: När boxarna Floyd Mayweather Jr. och Manny Pacquiao möttes bar de båda boxarna handskar som vägde 8 uns.

Huvudskydd

Headgear

Obligatoriskt inom damboxning för att skydda huvudet, medan herrarna boxar utan huvudskydd sedan 1980.

Huvudskyddet är en typ av skyddsutrustning som används för att skydda huvudet från skador under fysiska aktiviteter som boxning eller amerikansk fotboll. Det är utformat för att minska risken för hjärnskador och andra allvarliga huvudskador.

Exempelvis, när en boxare är i ringen, kan en motståndare landa slag mot huvudet, vilket kan orsaka hjärnskakning eller andra skador. Huvudskyddet är utformat för att absorbera kraften från slaget och skydda boxarens huvud.

Hakning

Hook

En kort kraftfull slag där boxaren svänger från axeln med armbågen böjd och för sin knytnäve från sidan mot mitten.

Exempel: Boxaren landade en hård hakning på motståndarens haka och knockade honom.

Jabb

Jab

En snabb, rak stöt med den ledande handen. Den kan användas som förberedelse för kraftfulla slag, som ett sätt att mäta avståndet, för att hålla en motståndare vaksam eller som ett defensivt drag för att sakta ner en påkommande motståndare.

Exempel: Boxaren använde sin jab för att mäta avståndet till motståndaren och för att få honom att vara försiktig innan han försökte landa ett kraftfullt slag.

Domare

“Ref” / referee

Att döma innebär att ha ansvaret för att bedöma och betygsätta en match. Resultaten från tre domare används för att bestämma vinnaren av en match.

Exempel: Under OS i Tokyo 2021 kommer erfarna domare från olika delar av världen att döma i gymnastiktävlingarna för att bedöma prestationerna hos gymnasterna och utse vinnaren.

Jury

Jury

Juryn övervakar och granskar det elektroniska poängsystemet och bekräftar alla beslut. Juryn kan inte upphäva domarna beslut om inte en protest lämnas in.

Exempel: I en boxningsmatch granskar juryn de poäng som delas ut av domarna för att se till att bedömningen är rättvis och korrekt. Om det finns en protest kan juryn undersöka ärendet och eventuellt upphäva domarnas beslut.

Knockdown

“Knocked down”

En “knockdown” sker när en boxare vid en träff från motståndaren nuddar golvet i ringen med någon del av kroppen utom fötterna.

Detta räknas som en poäng för motståndaren och boxaren som blev nerknockad har vanligtvis tio sekunder på sig att resa sig innan matchen avbryts. En “knockdown” kan ha stor påverkan på utgången av en match.

Exempel: Under en boxningsmatch träffar boxaren från den blåa hörnan motståndaren i ansiktet vilket gör att han faller till golvet. Domaren räknar till tio och boxaren lyckas resa sig upp precis innan tiden tar slut. Detta räknas som en “knockdown” för boxaren i den röda hörnan.

Munskydd

Mouthpiece

Ett munskydd är en bit plast som används för att skydda en boxares tänder och förhindra att han biter tungan under en match. Munskyddet är formad efter boxarens tänder och måste passa perfekt för att ge fullständigt skydd. Det är en viktig del av en boxares skyddsutrustning och är obligatoriskt att använda under en match.

Exempel: Boxaren satte in sitt munskydd innan matchen började för att skydda sina tänder och tungan från skador under fighten.

Neutral hörna

Neutral corner

Neutral hörna är någon av de två hörnen som är målade vita och inte tilldelats någon av boxarna. Detta område används för att separera boxarna mellan ronderna och är vanligtvis där domaren befinner sig.

En boxare kan inte stå i den neutrala hörnan mellan ronderna eftersom det inte är tillåtet att använda denna plats för att ta emot råd eller instruktioner från tränaren. En boxare som gör det kan få en varning eller till och med poängavdrag.

Exempel: Efter den första ronden av matchen blev Boxare A tilldelad den blåa hörnan och Boxare B den röda. När de vilade mellan ronderna stod Boxare A i sin hörna medan Boxare B gick till neutrala hörnan där domaren befann sig.

Oavgjort

No contest

Oavgjort uppstår när en match avbryts av domaren på grund av en händelse utanför boxarnas ansvar eller domarens kontroll. Detta kan ske till exempel om en boxare skadar sig allvarligt eller om en oavsiktlig incident inträffar som gör att matchen inte kan fortsätta på ett rättvist sätt.

Exempel: Under en boxningsmatch skadar en av boxarna sig allvarligt och kan inte fortsätta matchen. Domaren avbryter matchen och beslutar att det ska vara oavgjort.

Pivot slag

Pivot blow

Pivot slag är en olaglig boxningsteknik där en boxare roterar sin kropp medan hen landar en stöt. Detta kan resultera i en farlig träff då boxaren använder hela sin kroppsvikt för att öka kraften i slaget.

En boxare kan exempelvis använda en pivot slag för att landa en kraftfull högerkrok mot motståndarens huvud. Denna teknik är olaglig och kan leda till diskvalificering eller poängavdrag. Det är viktigt att boxare följer reglerna för att undvika skador och för att upprätthålla sportens integritet och säkerhet.

Ringen

Ring

Ringen är den kvadratiska ytan på 20 x 20 fot, som ligger inom repen och där själva boxningsmatchen äger rum. Det är den centrala platsen där boxarna står inför varandra och där de gör upp om segern genom att slå varandra med slag och rörelser.

Ringen är avgränsad av tre rep som spänns upp runt ytan, och boxarna får endast röra sig inom dessa gränser. Det finns också en neutral hörna i ringen, där domaren kan placera sig för att ha bästa möjliga överblick över matchen.

Boxningsringen är en av de viktigaste elementen i boxning och är också en symbol för sporten själv. Det är en plats där utövare kan visa upp sin skicklighet och styrka, samtidigt som de kämpar för att uppnå sina mål.

Exempel: Under den senaste boxningsmatchen stod två av de bästa boxarna i världen mot varandra i ringen och gjorde upp om titeln som mästare. Efter en hård kamp var det till slut en av boxarna som stod kvar som segrare i ringen.

Rond

Round

En rond inom herrarnas olympiska boxning varar i tre minuter, där varje match består av tre ronder. En rond inom damernas olympiska boxning varar i två minuter, där varje match består av fyra ronder.

Ordet “rond” används inom boxning för att beskriva en tidsperiod av begränsad längd där två boxare möts i ringen för att kämpa mot varandra. Varje rond har en fastställd längd och antalet ronder som en match består av kan variera beroende på boxningsorganisationen eller evenemanget.

En boxningsmatch kan bestå av ett varierande antal ronder beroende på dess regler och nivå av konkurrens. Till exempel har professionella mästerskapsmatcher oftast 12 ronder, medan mindre amatörtävlingar kan ha så få som tre ronder.

I OS-boxning varar en rond för herrar i tre minuter och en match består av tre ronder. För damer varar en rond i två minuter och en match består av fyra ronder.

Hörnman

Cornerman / Second

En hörnman är en tränare eller coach som är placerad i ett hörn av ringen under en match. De kan ge instruktioner eller medicinsk support till en boxare mellan ronderna. Hörnman kallas också för “cornerman” på engelska.

Exempel: Under en boxningsmatch i Las Vegas, bad boxarens hörnman honom att fokusera på att röra sig mer och undvika motståndarens slag.

Teknisk knockout

Technical knockout (TKO)

En teknisk knockout (TKO) i boxning uppstår när en boxare slutar kämpa på grund av skada eller av någon annan orsak, eller om han inte återupptar boxning direkt efter vilan mellan ronderna. Då kommer motståndaren att förklaras som vinnare

Dessutom kan en boxares hörna kasta in en handduk i ringen och därmed ge upp segern till motståndaren. En domare kan också förklara en seger med TKO om han bedömer att boxarens motståndare är underlägsen eller får för mycket stryk.

Exempel: Under en boxningsmatch kan en boxare skada handen så allvarligt att han inte kan fortsätta att kämpa. I så fall kommer motståndaren att tilldelas en TKO-seger.

Tid

Time

Tid är ett vanligt begrepp inom boxning och används för att mäta längden på varje runda, samt tiden mellan ronderna. När domaren anser att en boxare behöver tid för att återhämta sig efter en skada eller av annan anledning, kan han be tidtagaren att stoppa klockan. När boxaren är redo att fortsätta, kan domaren be tidtagaren att återuppta tiden.

Tiden kan också användas för att mäta längden på hela matchen. I professionell boxning består en match vanligtvis av 12 rundor på 3 minuter vardera, med en minuts vila mellan ronderna. I amatörboxning består en match vanligtvis av 3-4 rundor på 2-3 minuter vardera, med en kortare vila mellan ronderna.

Ett exempel på användning av begreppet tid i boxning är när domaren säger “stoppa tiden” efter att en boxare har drabbats av en skada och behöver tid för att återhämta sig.

Underslag

Uppercut

En kraftfull uppåtriktad slag som träffar motståndarens haka uppifrån.

Uppercut är en av de vanligaste slagteknikerna inom boxning, där slaget riktas uppåt mot motståndarens haka. Detta slag är vanligtvis mer kraftfullt än andra slag på grund av dess uppåtriktade rörelse, och det kan orsaka allvarliga skador om det landar på rätt ställe.

Ett exempel på när en boxare kan använda uppercut är när motståndaren har en defensiv hög hållning och täcker sitt ansikte med händerna. Boxaren kan då utnyttja öppningen under motståndarens händer och landa en kraftfull uppercut för att bryta igenom försvaret.

Walkover

“W O”

En walkover sker inom boxning när en boxare är närvarande i ringen och deras motståndare inte dyker upp i ringen efter att ha blivit annonserad, och en minut efter att klockan har ringt. Då kommer den närvarande boxaren att tillkännages som vinnare genom walkover. En boxare kan också vinna genom walkover om deras motståndare misslyckas med deras medicinska undersökning eller inte lyckas uppfylla viktgränsen före matchen.

Exempel: En boxare från Sverige skulle möta en boxare från USA i en viktig match. Men boxaren från USA misslyckades med sin medicinska undersökning och kunde inte delta i matchen. Då vann boxaren från Sverige matchen genom walkover.

Varning

Warning

Varning

En varning ges av domaren till boxaren som begår en allvarlig förseelse. När domaren signalerar en varning, drar ringside-domarna av en poäng från den boxarens totala poängsumma. Tre varningar i en match innebär diskvalifikation.

Exempel: Om en boxare upprepade gånger slår motståndaren under bältet, kan domaren ge en varning. Om boxaren fortsätter att slå olagligt och får ytterligare två varningar, blir hen diskvalificerad från matchen.

Väva

Weaving

Väva är en teknik inom boxning som innebär att undvika slag genom att utföra snabba vrid- och böjrörelser med kroppen. Genom att väva undan kan boxaren undvika att träffas av motståndarens slag och därigenom skydda sig själv samtidigt som hen söker öppningar för att utföra egna slag.

Ett exempel på användning av vävningstekniken är när en boxare försöker undvika en motståndares kraftfulla slag genom att snabbt röra sig åt sidan och väva undan från slaget, samtidigt som hen söker efter möjligheter att utföra egna slag. Det är en viktig teknik för en boxare att behärska för att kunna försvara sig effektivt och kontrollera matchens utgång.

Invägning

Weigh-in

Vägning inom boxning är en viktig process som genomförs under tävlingsdagen och övervakas av delegater från AIBA. Varje tävlande måste väga in sig en gång under tävlingsdagen. Boxare får inte väga mer än den tilldelade vikten för deras viktklass, med undantag för super tungvikt som är obegränsad. Den officiella vägningen görs i kilogram. Pundomvandlingar används ofta, men är inofficiella.

En exempel på vägning inom boxning är när en boxare som tävlar i medelvikt (72,5 kg) måste väga in sig och inte får väga mer än det. Om boxaren väger mer än det tillåtna, kan de antingen försöka förlora vikt eller riskera att inte få tävla.

Viktklasser

Weight classes

Det finns 10 viktklasser i herrarnas olympiska boxning och tre viktklasser i damernas olympiska boxning. Varje viktklass sätter en gräns för hur mycket en tävlande får väga, med undantag för super tungvikt-klassen, som är obegränsad.

Boxningens viktklasser skiljer sig åt från viktklasserna i UFC & MMA.

Exempel: En manlig boxare som väger 64 kg skulle tävla i viktklassen “lättvikt” i herrarnas olympiska boxning.

Missa inte

Om författaren