Boxning: Olympiska Sommarspelen 2020

Boxning Olympiska Sommarspelen 2020
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Boxning vid olympiska sommarspelen 2020 var en historisk tävling med fler medaljer för damer än någonsin tidigare. Antalet grenar för damer ökade från tre till fem jämfört med de senaste spelen i Rio 2016. Det innebar att antalet medaljer för damer också ökade från nio till femton. Detta var ett stort steg framåt för jämställdheten i boxningen, som bara blev en olympisk sport för damer 2012.

Fler grenar och medaljer för damer lockade också fler deltagare och höjde nivån på boxningen. Totalt 102 kvinnliga boxare från 51 länder deltog i boxning under OS 2020

Många av dem visade upp imponerande teknik, styrka och vilja i ringen.

Några av de mest minnesvärda matcherna var finalen i fjädervikt mellan Japans Sena Irie och Filippinernas Nesthy Petecio, där Irie vann med knapp marginal efter en intensiv kamp, och semifinalen i weltervikt mellan USA:s Oshae Jones och Kinas Gu Hong, där Jones blev den första amerikanska kvinnan att ta en medalj i den viktklassen efter att ha dominerat matchen med sin snabba jab.

President.am, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Boxning vid olympiska sommarspelen 2020 visade att damboxningen har utvecklats mycket under det senaste decenniet och att den har en ljus framtid framför sig. Flera av de unga talangerna som tog medaljer i Tokyo kommer säkert att fortsätta att göra sig ett namn på den internationella scenen. Boxningsfans kan se fram emot att följa deras karriärer och se dem utmana de etablerade stjärnorna i kommande mästerskap.

Så gick kvalet till OS-boxningen

För att kvalificera sig till OS-boxningen krävdes antingen en placering på världsrankingen eller en framgång i de regionala kvalturneringarna. De regionala kvalturneringarna hölls i Afrika, Amerika, Asien/Oceanien och Europa mellan februari och juni 20213.

De sista platserna fördelades av den internationella boxningsfederationen (AIBA) baserat på världsrankingen.

De stora stjärnorna inför boxning i olympiska sommarspelen 2020

En av de stora stjärnorna i OS-boxningen var Kubas Andy Cruz (-63 kg) som tog hem sitt lands tredje raka guld i sin viktklass efter att ha besegrat USA:s Keyshawn Davis i finalen. Cruz var obesegrad sedan 2017 och hade redan vunnit två VM-guld innan han tog sitt första OS-guld.

En annan stor stjärna var Storbritanniens Lauren Price (-75 kg) som blev den första brittiska kvinnan att vinna guld i boxning vid ett OS efter att ha slagit Kinas Li Qian med enhällig domarröst. Price var också regerande världsmästare och europamästare i sin viktklass innan hon tog sitt historiska OS-guld.

En av de stora överraskningarna i OS-boxningen var Filippinernas Nesthy Petecio (-57 kg) som blev den första filippinska kvinnan att vinna en medalj i boxning vid ett OS efter att ha tagit silver efter en jämn final mot Japans Sena Irie. Petecio hade tidigare tagit brons vid VM 2018 men hade inte rankats bland de främsta favoriterna inför OS.

Missa inte

Om författaren