Viktklasser UFC: stora guiden

viktklasser UFC
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

UFC (Ultimate Fighting Championship) är världens största organisation för blandade kampsporter (MMA). UFC har funnits sedan 1993 och har arrangerat över 500 evenemang med tusentals matcher mellan professionella fighters från olika discipliner som boxning, brottning, muay thai, brasiliansk jiu-jitsu och många fler. UFC har miljontals fans över hela världen som följer sporten via tv-sändningar, streamingtjänster och sociala medier.

En av de viktigaste aspekterna av MMA är viktklasserna. Viktklasserna är indelningar av fighters baserade på deras kroppsvikt. Syftet med viktklasserna är att skapa rättvisa och säkra förhållanden för fighters som tävlar mot varandra. Viktklasserna ska också göra det lättare för fansen att följa sporten och förstå vilka fighters som är de bästa i varje division. Men finns det viktklasser UFC?

I den här artikeln ska vi gå igenom de olika viktklasserna som finns i UFC idag, både för män och kvinnor. Vi ska också titta på historien bakom viktklasserna, hur invägningen går till och vilka fighters som är de nuvarande mästarna i varje division.

Läs också om vår svenska lätt tungviktskämpe, Alexander “The Mauler” Gustafsson.

Alla viktklasser i UFC

Från Stråvikt till Tungvikt

Idag följer UFC de viktklasser som tagits fram av New Jersey State Athletic Control Board (NJSACB), en statlig myndighet som reglerar kampsporter i USA. Dessa viktklasser används också av andra stora MMA-organisationer som Bellator och ONE Championship.

UFC har för närvarande nio viktklasser för män och fyra för kvinnor2. Dessa är:

 • Stråvikt: Maxvikt 52,2 kg (115 lbs)
 • Flugvikt: Maxvikt 56,7 kg (125 lbs)
 • Bantamvikt: Maxvikt 61,2 kg (135 lbs)
 • Fjädervikt: Maxvikt 65,8 kg (145 lbs)
 • Lättvikt: Maxvikt 70,3 kg (155 lbs)
 • Weltervikt: Maxvikt 77,1 kg (170 lbs)
 • Mellanvikt: Maxvikt 83,9 kg (185 lbs)
 • Lätt tungvikt: Maxvikt 93 kg (205 lbs)
 • Tungvikt: Maxvikt 120,2 kg (265 lbs)

För varje division finns det en mästare som håller bältet och utmanare som vill ta det ifrån honom eller henne. Mästaren måste försvara sitt bälte mot utmanare regelbundet eller riskera att bli fråntagen det av UFC:s ledning.

Historien bakom UFC:s viktklasser

När UFC startade i början av 1990-talet fanns det inga viktklasser alls. Det betydde att fighters kunde möta varandra oavsett hur stor skillnad det var mellan deras kroppsvikter. Detta ledde till många ojämna och farliga matcher där stora fighters dominerade mindre motståndare med sin råstyrka.

För att göra sporten mer attraktiv och legitim införde UFC sina första två viktklasser år 1997. Då fanns det bara två divisioner: lättvikt och tungvikt. Lättvikt var för fighters som vägde under 91 kg (200 lbs) och tungvikt var för fighters som vägde över 91 kg. Detta var fortfarande ett ganska brett spann som tillät stora viktskillnader mellan fighters.

År 1998 införde UFC en mellanviktdivision för fighters som vägde mellan 77 kg (170 lbs) och 91 kg (200 lbs). År 2000 skapade UFC en fjäderviktsdivision för fighters som vägde under 66 kg (145 lbs)3. År 2001 ändrade UFC sina viktklasser igen för att följa de standarder som NJSACB hade satt. Då fick vi de åtta viktklasserna för män som vi känner idag.

För kvinnor fanns det inga viktklasser i UFC förrän år 20123. Då köpte UFC upp organisationen Strikeforce som hade två kvinnliga divisioner: bantamvikt och fjädervikt. UFC behöll dessa divisioner och lade till stråvikt år 2014 och flugvikt år 20173.

Invägningen

Innan varje match måste fighters väga in sig för att bekräfta att de tillhör den rätta viktklassen. Invägningen sker vanligtvis dagen innan matchen på en officiell våg med representanter från NJSACB eller motsvarande myndighet närvarande.

Vid icke-titelmatcher får fighters väga ett pund (ca 0,454 kg) mer än viktgränsen. Det betyder till exempel att en lättviktsfighter får väga upp till 70,8 kg (156 lbs). Vid titelmatcher måste fighters däremot träffa exakt viktgränsen eller vara under den.

Om en fighter misslyckas med att nå sin viktklass kan det få olika konsekvenser beroende på situationen. I vissa fall kan matchen ställas in eller omförhandlas. I andra fall kan fightern få böta en del av sin lön eller förlora chansen att vinna bältet.

Nuvarande mästare i varje division & viktklasser UFC

Här är en lista över de nuvarande mästarna i varje viktklass i UFC per mars 2023:

 • Stråvikt (kvinnor): Rose Namajunas
 • Flugvikt (kvinnor): Valentina Shevchenko
 • Bantamvikt (kvinnor): Amanda Nunes
 • Fjädervikt (kvinnor): Amanda Nunes
 • Flugvikt (män): Brandon Moreno
 • Bantamvikt (män): Petr Yan
 • Fjädervikt (män): Alexander Volkanovski
 • Lättvikt (män): Charles Oliveira
 • Weltervikt (män): Kamaru Usman
 • Mellanvikt (män): Israel Adesanya
 • Lätt tungvikt (män): Jon Jones
 • Tungvikt (män): Francis Ngannou

Sammanfattning

I den här artikeln har vi gått igenom vad viktklasserna är i UFC, hur de har utvecklats över tid, hur invägningen fungerar och vilka fighters som är de nuvarande mästarna i varje division.

Vi har sett att viktklasserna är ett sätt att skapa rättvisa och säkra matcher mellan fighters med liknande kroppsvikter. Vi har också sett att viktklasserna gör sporten mer spännande och intressant för fansen som kan följa sina favoritfighters på deras resa mot bältet.

Missa inte

Om författaren