Nils van der Poel Träning: Hemligheten Bakom Hans Framgång

Nils van der poel träning
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Nils van der Poel, den svenska skridskosensationen, har erövrat världen med sina fantastiska prestationer på isen. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på Nils van der Poel träning och hur hans träningsschema och metodik har lett honom till framgång.

Nils van der Poel, känd för sin imponerande träningsvolym, fokuserar på lågintensiv konditionsträning som cykling. Efter sina OS-guld 2022 delade han sin träningsdagbok och ett manifest för att hjälpa andra att utveckla sporten och inspirera till att slå hans rekord. Dokumentet, som beskriver hans enkla, robusta och pålitliga träningsprogram, betonar vikten av motivation för att hålla sig till planen.

Det 62 sidor långa dokumentet blev snabbt populärt, med över 130 000 nedladdningar under de första tolv timmarna efter publiceringen.

Träningsfilosofi: KISS-principen

Nils van der Poel följer KISS-principen (Keep It Simple, Stupid) i sin träningsfilosofi. Det innebär att han försöker hålla sin träning så enkel och lättförståelig som möjligt, vilket minskar risken för misstag och komplikationer.

Genom att fokusera på grundläggande övningar och tekniker kan han förbättra sin prestation och undvika onödig stress och press.

Mängdträning och tröskelintensitet

En viktig del av Nils van der Poels träning är att fokusera på mängdträning och tröskelintensitetspass. Mängdträning innebär att träna mycket och länge, medan tröskelintensitet handlar om att träna nära sin maximala kapacitet. Genom att kombinera dessa två metoder kan han bygga upp sin uthållighet, styrka och teknik.

Under sommaren 2021 tränade van der Poel uppemot 33 timmar per vecka, där han kombinerade skridskoträning med cykling och löpning. Cykling och löpning fungerar som viktiga komplement till skridskoträningen och bidrar till hans kondition, styrka och rörelsemönster.

Träningsmodell: 5-2-modellen

Nils van der Poel följer en 5-2-modell i sin träning, där han tränar intensivt i fem dagar och vilar i två dagar. Denna modell hjälper honom att hitta en balans mellan hård träning och nödvändig återhämtning, vilket är avgörande för att kunna bibehålla en hög prestandanivå.

På vilodagarna passar van der Poel på att umgås med vänner och familj, samt njuta av sina favoritsysselsättningar. Denna mentalitet hjälper honom att bibehålla sin motivation och passion för sporten.

Aerobt arbete som grund

Van der Poels träningsschema bygger på en solid grund av aerobt arbete. Han inleder sin träning med ett långt block av endast aerob träning, följt av ett tröskelblock och slutligen ett specifikt block med tävlingsfart (vo2max).

Denna struktur gör att han kan bygga upp sin kondition och styrka på ett effektivt sätt.

Tröskelblocket: Nyckeln till framgång

Ett av de mest anmärkningsvärda inslagen i Nils van der Poels träning är det stora antalet tröskelintensitetspass han genomför. I exempelvis en vecka kan han träna över 8 timmar med en intensitet på över 400 watt.

Denna höga volym av tröskelarbete har visat sig vara en viktig faktor i hans framgång.

Tävlingsspecifika pass

När det är dags för tävling förändras Nils van der Poels träningsschema en aning. Han fokuserar då på tävlingsspecifika pass, som ofta innebär intervallträning.

Under en specifik vecka kan han genomföra upp till fem intervallpass, vilket bidrar till att han kan prestera på topp under tävling.

Cykling och löpning som komplement

Förutom sin skridskoträning lägger Nils van der Poel mycket tid på cykling och löpning. Dessa träningsformer har visat sig ha en bra överföring till skridskoåkningen, både när det gäller kondition och styrka.

En stor del av Nils van der Poel träning består av cykling

Cykling är särskilt effektivt eftersom det liknar skridskoåkningens rörelsemönster.

Mental inställning och vikten av återhämtning

För att kunna hålla sig på topp både fysiskt och mentalt är det viktigt för Nils van der Poel att fokusera på återhämtning. Han är inte rädd för att ta extra vilodagar när hans kropp behöver det och lyssnar noga på kroppens signaler.

Dessutom ser han till att hitta balans mellan träning och fritid, vilket inkluderar att umgås med vänner och familj samt att njuta av sina favoritsysselsättningar. Denna mentalitet har hjälpt honom att bibehålla sin motivation och passion för sporten.

Kost och näring

För att orka med den höga träningsvolymen är det viktigt för Nils van der Poel att ha en välbalanserad kost. Under mängdträningsperioden äter han uppemot 7 000 kalorier per dag och fokuserar på att få i sig tillräckligt med kolhydrater, proteiner och fetter. Han är inte rädd för att ta till lite udda metoder för att få i sig energi, som att dricka vispgrädde.

Van der Poel är också noga med att inte förlita sig på strikta dieter eller förbjuda sig själv från vissa livsmedel. Han tror på att hitta en balans och njuta av livet, vilket innebär att han ibland unnar sig en öl eller glass.

Denna inställning hjälper honom att behålla sin motivation och att inte känna sig begränsad av alltför strikta kostregler.

Nils van der Poels träningstips för framgång

  1. Håll det enkelt – Fokusera på grundläggande övningar och tekniker och undvik onödiga komplikationer.
  2. Kombinera mängdträning med tröskelintensitet – Bygg upp din uthållighet, styrka och teknik genom att träna mycket och nära din maximala kapacitet.
  3. Hitta balansen mellan träning och återhämtning – Träna hårt men glöm inte att vila och ge kroppen tid att återhämta sig.
  4. Ät en välbalanserad kost – Få i dig tillräckligt med energi och näring för att klara av din träningsvolym och prestation.
  5. Träna mentalt – Arbeta med din mentala styrka för att prestera bättre under press och hantera utmaningar.

Vanliga frågor om Nils van der Poel träning

Hur många timmar tränar Nils van der Poel per vecka?

Under sommaren 2021 tränade van der Poel uppemot 33 timmar per vecka, där han kombinerade skridskoträning med cykling och löpning.

Vilken träningsmodell följer Nils van der Poel?

Van der Poel följer en 5-2-modell, där han tränar intensivt i fem dagar och vilar i två dagar.

Vilken roll spelar tröskelintensitetspass i Nils van der Poels träning?

Tröskelintensitetspass är en viktig del av van der Poels träning, då de hjälper honom att bygga upp sin uthållighet och styrka.

Hur viktigt är cykling och löpning?

Cykling och löpning är viktiga komplement till van der Poels skridskoträning, eftersom de bidrar till hans kondition och styrka samt hjälper honom att förbättra sina rörelsemönster.

Hur ser van der Poels kost ut under träningssäsongen?

Under mängdträningsperioden äter van der Poel uppemot 7 000 kalorier per dag, med fokus på att få i sig tillräckligt med kolhydrater, proteiner och fetter. Han är inte rädd för att använda udda metoder för att få i sig energi, som att dricka vispgrädde.

Missa inte

Om författaren