Världens starkaste man: En tävling av styrka och uthållighet

världens starkaste man
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Världens starkaste man är en internationell tävling som anordnas årligen och lockar deltagare från hela världen. Tävlingen är känd för att vara en utmanande och spännande kraftmätning mellan de starkaste männen på jorden

I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på tävlingens historia, hur den fungerar, och vilka styrkeprov deltagarna måste bemästra för att bli korade till världens starkaste person.

Vem är världens starkaste man 2023?

Möt världens starkaste man: Tom Stoltman

Den starkaste personen i världen heter Tom Stoltman, och är en brittisk professionell strongman tävlande från Invergordon, Skottland. Han är känd för sin förmåga med Atlasstenar, den mest kända grenen inom strongman tävlingar.

Han är även känd som “The Albatross” på grund av sin imponerande armspännvidd. Tom Stoltman är den yngre brodern till Luke Stoltman, som också är en professionell strongman tävlande och Europeiska mästaren i strongman 2021.

Tom stoltman: världens starkaste man
Tom Stoltman är världens kraftigaste man | Bild: EM2022, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons (croppad)

Tom Stoltman har vunnit flera priser inom strongman tävlingar, inklusive “Världen starkaste man”-turneringen både 2021 och 2022, samt Britain’s Strongest Man 2021 och 2022. Han har även krossat flera rekord, inklusive världsrekordet för att lyfta fem gigantiska betongbollar som väger mellan 100-180 kg på bara 16.01 sekunder och världsrekordet för den tyngsta Atlasstenen som någonsin har lyfts över en ribba på 286 kg.

Tom och Luke Stoltman driver en YouTube-kanal tillsammans som heter The Stoltman Brothers där de delar med sig av sina träningstips, tävlingar och vardagsliv.

Tom Stoltman började sin karriär inom strongman tävlingar år 2015 och kvalificerade sig för World’s Strongest Man första gången år 2017. Han har sedan dess gjort stora framsteg och vunnit flera priser, inklusive flera titlar för Storbritannien och Skottland. Han har också deltagit i flera internationella tävlingar, inklusive Arnold Strongman Classic, Giants Live och World’s Ultimate Strongman.

Tom Stoltman är inte bara en imponerande strongman tävlande, utan även en inspirationskälla för många som följer hans karriär. Han är en förebild för unga människor och en symbol för att hårt arbete och dedikation kan leda till stora framgångar.

En kort historik över tävlingen

Tävlingen “worlds strongest man” har anordnats årligen sedan 1977 och har under årens lopp sett många fantastiska prestationer. Deltagarna kvalificerar sig genom att placera sig bland de tre bästa i Giants Live-evenemang, som arrangeras fyra till åtta gånger per år.

Det nuvarande evenemanget sponsras av SBD Apparel, men tidigare sponsorer har inkluderat Tachi Palace, Coregenx, Commerce Hotel and Casino, DAF Trucks, Tonka, MET-Rx och PartyPoker.com.

Formatet och reglerna för tävlingen

Världens starkaste man är uppdelad i två faser: kvalificeringsomgången och finalen. I kvalificeringsomgången tävlar deltagarna i fem olika grenar, och de som presterar bäst går vidare till finalen.

I finalen tävlas det i ytterligare fem grenar, och den som sammanlagt presterar bäst i dessa koras till den starkaste mannen i världen.

Tävlingens grenar varierar från år till år, men några exempel på klassiska grenar är:

 • Stendubbeln: Deltagarna ska lyfta och bära fem stenar, som väger mellan 100 och 160 kg, och placera dem på en plattform.
 • Lastbilsdrag: Deltagarna drar en lastbil eller annat tungt fordon över en viss sträcka så snabbt som möjligt.
 • Bärandet av jättesteg: Deltagarna bär tunga vikter med hjälp av en järnbygel över en viss sträcka så snabbt som möjligt.
 • Bilpress: Deltagarna pressar upp en bil eller annat tungt föremål över huvudet så många gånger som möjligt inom en viss tidsram.

Senaste vinnarna och deras prestationer

Under de senaste åren har vi sett flera imponerande starka segrare.

Här är några exempel:

 • 2022: Tom Stoltman från Storbritannien vann sin andra titel i rad, följd av Martins Licis från USA och Oleksii Novikov från Ukraina.
 • 2021: Tom Stoltman från Storbritannien tog hem sin första titel, med Brian Shaw från USA och Maxime Boudreault
 • från Kanada på andra och tredje plats.
 • 2020: Oleksii Novikov från Ukraina vann tävlingen, medan Tom Stoltman från Storbritannien och Jean-François Caron från Kanada kom på andra och tredje plats.
 • 2019: Martins Licis från USA segrade, följd av Mateusz Kieliszkowski från Polen och Hafþór Júlíus Björnsson från Island.
 • 2018: Hafþór Júlíus Björnsson från Island tog hem sin första titel, med Mateusz Kieliszkowski från Polen och Brian Shaw från USA på de efterföljande platserna.
 • 2017: Eddie Hall, även känd som “The Beast”, vann sin första och enda titel som Världens starkaste man 2017. Tävlingen hölls i Gaborone, Botswana.
 • 2016: Brian Shaw fortsatte att dominera tävlingen genom att vinna sin fjärde titel som Världens starkaste man 2016. Tävlingen ägde rum i Kasane, Botswana.
 • 2015: Brian Shaw från USA vann sin tredje titel som Världens starkaste man 2015.

Träning och förberedelser inför tävlingen

För att bli den starkaste personen i världen krävs inte bara naturlig styrka utan också noggranna förberedelser och träning. Deltagarna tränar ofta upp till sex dagar i veckan och fokuserar på att bygga upp både sin styrka och uthållighet. Det är viktigt att ha en välbalanserad kost, med högt proteinintag för att bygga och reparera muskler samt en tillräcklig mängd kolhydrater och fetter för att förse kroppen med energi.

Träningen inför världens starkaste person innefattar både traditionell styrketräning, såsom knäböj, marklyft och bänkpress, samt grenspecifik träning. Deltagarna tränar också på att förbättra sin explosivitet, greppstyrka och rörlighet för att kunna prestera på topp under tävlingen.

Världens starkaste man och dess påverkan på samhället

Världens bästa strongman-tävlingen har haft en stor inverkan på samhället och populariteten för styrkesporter. Tävlingen har inspirerat många människor att börja träna och utmana sig själva, både fysiskt och mentalt. Dessutom har tävlingen skapat en gemenskap där atleter och fans från olika länder och kulturer samlas för att fira och uppmuntra varandra i deras strävan efter att bli starkare.

PS: Visste du att världens starkaste man-vinnarna Eddie Hall mötte Hafthor Björnsson i en boxningsmatch?

Framtiden för Världens starkaste man-tävlingen

Tävlingen världens starkaste man har utvecklats och växt sedan dess början på 1970-talet, och dess framtid ser ljus ut. Med fler och fler deltagare från olika länder och ökad uppmärksamhet från media, kommer tävlingen troligen att fortsätta vara en viktig del av styrkesportens värld.

Som en sammanfattning kan vi konstatera att världens starkaste man är en spännande och imponerande tävling som sätter deltagarnas styrka, uthållighet och mentalitet på prov. Genom hård träning, disciplin och hängivenhet strävar dessa atleter efter att bli korade till världens mest kraftfulla person och inspirera andra att tävla på samma nivå.

Slutsats

Tom Stoltman är en brittisk professionell strongman tävlande från Invergordon, Skottland. Han är känd för sin förmåga med Atlasstenar och har vunnit flera priser inom strongman tävlingar, inklusive World’s Strongest Man 2021 och 2022, och Britain’s Strongest Man 2021 och 2022. Han är en förebild för unga människor och en symbol för att hårt arbete och dedikation kan leda till stora framgångar.

Sammanfattningsvis har de senaste årens världens starkaste man-tävlingar bjudit på en rad exceptionella atleter och spännande tävlingar. Dessa mästare har visat vad som krävs för att nå toppen av denna krävande sport och har inspirerat otaliga människor världen över med sina otroliga prestationer.

FAQ

Hur kvalificerar man sig?

Deltagarna kvalificerar sig genom att placera sig bland de tre bästa i Giants Live-evenemang, som arrangeras fyra till åtta gånger per år.

Vilka grenar ingår i tävlingen?

Grenarna varierar från år till år, men några exempel på klassiska grenar är stendubbeln, lastbilsdrag, bärandet av jättesteg och bilpress.

Hur ofta hålls tävlingen?

Tävlingen anordnas årligen och har hållits sedan 1977.

Finns det en kvinnlig motsvarighet?

Ja, det finns en tävling som heter World’s Strongest Woman, där kvinnliga deltagare tävlar i liknande grenar som i herrarnas motsvarighet.

Vem vann världens starkaste man 2015?

Brian Shaw från USA vann sin tredje titel som Världens starkaste man 2015. Tävlingen hölls i Putrajaya, Malaysia, där atleterna tävlade i tropisk värme. Shaw är känd för sin enorma storlek och styrka och har sedan dess vunnit en fjärde titel 2016. Han är en av de mest framgångsrika atleterna inom starkmansvärlden.

Vem vann 2016?

Brian Shaw fortsatte att dominera tävlingen genom att vinna sin fjärde titel som Världens starkaste man 2016. Tävlingen ägde rum i Kasane, Botswana. Shaws seger cementerade hans plats som en av de största starkmännen i historien. Hans imponerande prestationer inkluderar flera världsrekord inom olika grenar.

Vem vann 2018?

Hafþór Júlíus Björnsson, känd från TV-serien Game of Thrones, vann sin första titel som Världens starkaste man 2018. Tävlingen ägde rum i Manila, Filippinerna. Hafþór är känd för sin enastående styrka och storlek, samt för att ha varit en konsekvent toppkonkurrent inom starkmansvärlden under flera år.

Vem vann 2019?

Martins Licis från USA tog hem sin första titel som Världens starkaste man 2019. Tävlingen hölls i Bradenton, Florida, USA. Licis imponerade med sin teknik, snabbhet och uthållighet under tävlingen och etablerade sig som en ny stjärna inom starkmansvärlden.

Vem vann 2020?

Oleksii Novikov från Ukraina blev Världens starkaste man 2020, som hölls i Bradenton, Florida, USA. Vid endast 24 års ålder blev Novikov en av de yngsta männen att vinna titeln. Han imponerade med sin snabbhet, teknik och styrka, vilket visar att han är en lovande atlet för framtida tävlingar.

Vem vann 2021?

Tom Stoltman från Storbritannien vann sin första titel som Världens starkaste man 2021. Tävlingen ägde rum i Sacramento, Kalifornien, USA. Stoltman är känd för sina exceptionella färdigheter i stenlyftning och för att vara en del av det framgångsrika Stoltman-bröderna, tillsammans med sin bror Luke.

Vem vann världens starkaste man 2022?

Tom Stoltman försvarade framgångsrikt sin titel som Världens starkaste man 2022, vilket gjorde honom till en tvåfaldig mästare. Tävlingen återvände till Sacramento, Kalifornien, USA. Stoltmans prestationer under tävlingen visade att han är en konsekvent och dedikerad atlet, redo att fortsätta dominera inom starkmansvärlden under kommande år.

Missa inte

Om författaren