Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?
Du måste vara 18+ för att spela, och gör det ansvarsfullt. Besök stödlinjen eller spelpaus.

Välkommen till en djupdykning i Sveriges framgångsrika historia i Eurovision Song Contest. Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? Det är en fråga som ofta ställs av musikälskare och Eurovision-fans. Svaret? Sverige har vunnit Eurovision Song Contest sju gånger. Från ABBAs legendariska seger 1974 till Loreens andra triumf 2023, har Sverige konsekvent visat sig vara en kraft att räkna med i denna internationella musiktävling.

Alla Sveriges segrar i ESC: Tidslinje

Sveriges första seger kom 1974 med den legendariska gruppen ABBA och deras hitlåt “Waterloo”. Denna seger blev startskottet för ABBAs internationella karriär och etablerade Sverige som en kraft att räkna med i Eurovision. “Waterloo” är en tidlös klassiker som för många är den bästa låten som någonsin varit med i Eurovision.

1984 tog Sverige sin andra seger med bröderna Herrey och deras glättiga poplåt “Diggi loo diggi ley”. Låten handlar om en kille som det går bra för, mycket tack vare hans gyllene skor. “Diggi loo diggi ley” framfördes på svenska i både Melodifestivalen och i Eurovision, men översattes till engelska efter succén.

1991 stod Carola Häggkvist som segrare med låten “Fångad av en stormvind”. Detta var Carolas andra deltagande i tävlingen, hon hade tidigare deltagit 1983 med låten “Främling” där hon kom på en tredje plats. “Fångad av en stormvind” framfördes på svenska i både Melodifestivalen och Eurovision, men översattes senare till “Captured by a Lovestorm”.

1999 vann Charlotte Perrelli (då Nilsson) med låten “Take me to your Heaven”. Låten framfördes först på svenska i Melodifestivalen under titeln “Tusen och en natt”, men översattes till engelska för Eurovision. Det här året ändrades reglerna för språk och vilket språk man fick sjunga på var valfritt. 25 år efter att ABBA vunnit med “Waterloo” fick Sverige jubla igen med ännu en schlagerdänga med uptempo.

2012 stod Loreen som vinnare med låten “Euphoria”. Låten blev en enorm hit över hela världen och toppade listor både i originalformat och i remixade versioner. Loreen slog igenom i Idol 2004 där hon kom på en fjärde plats. Hon deltog även i Melodifestivalen 2011.

Sveriges näst senaste seger kom 2015 med Måns Zelmerlöv och låten “Heroes”. Måns hade tidigare deltagit i Melodifestivalen 2007 där han kom på tredje plats med låten “Cara Mia”.

Sveriges senaste seger kom 2023, återigen med Loreen och låten “Tattoo”. Detta gör Loreen till den enda svenska artisten som vunnit Eurovision två gånger. Loreen deltog sedan i Melodifestivalen 2023 med låten Tattoo. Hon vann överlägset och fick representera Sverige i Eurovision 2023. Sverige och Loreen var storfavorit att vinna Eurovision 2023 med sitt bidrag Tattoo.

Sverige har alltså en stark tradition av framgång i Eurovision Song Contest. Med sju segrar och flera andra starka placeringar är Sverige ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingens historia.

ABBA – Waterloo (1974)

ABBA, bestående av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, levererade Sveriges första Eurovision-seger 1974 i Brighton med låten “Waterloo”. Denna seger blev startskottet för ABBAs legendariska internationella karriär. “Waterloo” är en tidlös klassiker som för många är den bästa låten som någonsin varit med i Eurovision. Det var 1974 som Sverige för första gången kunde stoltsera med en seger i Eurovision Song Contest, tack vare ABBA.

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? 1974 blev första gången, tack vare ABBA.

Herreys – Diggi loo diggi ley (1984)

Sveriges andra Eurovision-seger kom med bröderna Herrey i spetsen och deras låt “Diggi loo diggi ley”. Låten handlar om en kille som det går bra för, mycket tack vare hans gyllene skor. “Diggi loo diggi ley” framfördes på svenska i både Melodifestivalen och i Eurovision, men översattes till engelska efter succén. Herreys kammade hem den andra vinsten i Eurovision för Sverige, och cementerade Sveriges position som en stark konkurrent i tävlingen.

Herreys kammar hem den andra vinsten i Eurovision för Sverige

Carola – Fångad av en stormvind (1991)

Carola Häggkvist, mer känd som bara Carola, tog hem Sveriges tredje Eurovision-seger 1991 med låten “Fångad av en stormvind”. Detta var Carolas andra deltagande i tävlingen. Hon var även med 1983, då med låten “Främling”, då hon kom på en tredje plats. “Fångad av en stormvind” framfördes på svenska i både Melodifestivalen och Eurovision, men översattes senare till “Captured by a Lovestorm”. Denna folkkära sång är något som alla svenskar känner till.

En folkkär sång som alla känner till. Tack Carole för det tredje guldet i ESC för Sverige!

Charlotte Nilsson – Take me to your Heaven (1999)

Charlotte Nilsson, som senare blev Perelli, vann Melodifestivalen 1999 med låten “Tusen och en natt”. Låten översattes till engelska för Eurovision och fick titeln “Take me to your Heaven”. Det här året ändrades reglerna för språk och vilket språk man fick sjunga på var valfritt. 25 år efter att ABBA vunnit med “Waterloo” fick Sverige jubla igen med ännu en schlagerdänga med uptempo. Denna tidlösa klassiker från Charlotte Nilsson är fortfarande en favorit hos många.

En tidlös klassiker från Charlotte Nilsson.

Loreen – Euphoria (2012)

Loreen vann Melodifestivalen med dunder och brak och succén upprepade sig även i Eurovision. Låten “Euphoria” blev en riktig världshit och toppade listor världen över, både i originalformat men även i remixade versioner. Loreen slog igenom i Idol 2004 där hon kom på en fjärde plats. Hon deltog även i Melodifestivalen 2011.

Omöjligt att ha missat denna – spelades på radio KONSTANT. Och det är OK, tycker vi!

Måns Zelmerlöv – Heroes (2015)

Måns Zelmerlöv levererade Sveriges sjätte Eurovision-vinst med låten “Heroes”. Zelmerlöv var med i Idol 2005 där han kom femma. Zelmerlöv var senare med i Melodifestivalen 2007 där han kom på tredje plats med låten “Cara Mia”.

Säg vad man vill om Måns men han levererade Sveriges sjätte guld i Eurovision, tackar!

Loreen – Tattoo (2023)

Loreen levererade Sveriges sjunde och senaste Eurovision-vinst med låten “Tattoo”. Detta gör Loreen till den enda svenska artisten som vunnit Eurovision två gånger. Loreen deltog sedan i Melodifestivalen 2023 med låten Tattoo. Hon vann överlägset och fick representera Sverige i Eurovision 2023. Sverige och Loreen var storfavorit att vinna Eurovision 2023 med sitt bidrag Tattoo.

För ett år sedan hade svarit på hur många ggr har sverige vunnit eurovision song contest varit sex, men tack vare Loreen så är vi nu uppe i SJU!

Sammanfattning: vi är rätt bra på schlager!

Så, till frågan – hur många ggr har Sverige vunnit eurovision?

Sverige har alltså vunnit Eurovision Song Contest sju gånger, vilket gör oss till ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingens historia. Varje seger har sin egen unika historia, från ABBAs genombrott på den internationella scenen till Loreens historiska andra seger. Men en sak är säker: Sveriges passion för musik och Eurovision är outtröttlig.

Så, när kommer den åttonde segern? Bara tiden kan utvisa det. Men en sak är säker, vi kommer att fortsätta att sjunga, dansa och heja på våra artister i Eurovision Song Contest. För i slutändan, oavsett hur många gånger Sverige vinner, är det musiken som är den verkliga vinnaren.

Missa inte

Om författaren